• Home
  • Puppy
  • 5 tips voor het verzorgen van je puppy

5 tips voor het verzorgen van je puppy

Heel gezellig zo’n puppy, maar er komt best wat bij kijken. Dierenarts Piet loopt een dagje mee met Simone en haar vijf maanden oude hond Goos. Samen laten ze je zien waar zo’n jonge natte neus behoefte aan heeft.

Tip: Ga op puppycursus

Sinds kort volgen Simone en Goos een puppycursus. Ze vindt het superleuk om te zien hoe snel hij leert. Maar niet alleen een puppy leert veel. Piet: “Vooral ook als baasje leer je veel. De hond hoeft niet zo gek veel te leren, maar je leert als baasje juist de hondentaal en je hond te lezen en te begrijpen. Dat is voor het samenzijn heel belangrijk.”

5 basisdingen die bij een puppy komen kijken

Zeker voor een jonge hond is het belangrijk om met bepaalde zaken rekening te houden. Dit zijn:

1: Speciale speeltjes voor de tandjes

Als een puppy een paar maanden oud is, wisselen zijn tanden. Dit doet geen pijn, maar dit betekent wel dat ze veel willen kauwen op van alles. Om in die behoefte te kunnen voorzien, is het belangrijk om meerdere speeltjes van verschillende lengte, dikte en hardheid in huis te halen. “Om de kiezen goed te kunnen wisselen, moeten de speeltjes verder in het bekje kunnen.

Realiseer je dat een hond meer bijtkracht heeft, dan dat hun tanden sterk zijn. Is speelgoed te hard, dan kunnen ze hun tandjes erop slopen. Zie je dat er stukjes van een speeltje af zijn, dan is het tijd om speeltjes te vervangen.”

2: Puppy voeding

Meer dan 50% van alle honden heeft overgewicht. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het des te belangrijk om van jongs af aan voldoende (maar niet teveel) puppy voeding te geven. Weeg daarom je hond, zodat je daar de hoeveelheid voeding op kunt aanpassen.

Vaak is er in een dierenspeciaalzaak een weegschaal aanwezig, waarna je je gelijk kunt laten adviseren. “Daarnaast is het gewicht belangrijk voor bijvoorbeeld de hoeveelheid vlooien- en ontwormingsmiddelen die je mag geven.”

3: Bench

“Zeker voor een jonge hond is het belangrijk dat de bench een fijne plek is waar ze niet overprikkeld kunnen raken. De bench moet een plek zijn waar ze zich rustig kunnen terugtrekken.”

4: Vachtverzorging 

Laat je hond op jonge leeftijd gelijk wennen aan het kammen van de vacht. Het moet iets leuks zijn. Bouw het rustig aan op. Piet kiest het liefst voor een borstel met twee kanten. “Met de ene kant haal je vuil uit de vacht, en met de andere kant verzorg je het.”

5: Nagelverzorging

Ook is het belangrijk om de nagels goed in de gaten te houden. “Als de hond de pootjes normaal belast, dan horen ze net de grond niet te raken. Ga vooral vanaf jonge leeftijd veel aan de pootjes en nagels friemelen, snuffelen en pulken, zodat hij eraan gewend raakt.”

Huisdieren adopteren 

Wil je ook zo’n vrolijke viervoeter als Goos hebben? Denk er eerst heel goed over na, want in principe haal je er een extra huisgenoot mee in huis met wie je jarenlang lief en leed deelt. Ben je je daar maar al te goed bewust van, surf dan eens naar verhuisdieren.nl. Wie weet kun je een huisdier binnenkort een warm nestje bieden.