Sinds 1 april 2013 is elke eigenaar verplicht zijn hond binnen 7 weken na de geboorte te laten chippen. Ook als er sprake is van import moet de hond voorzien zijn van een chip en centraal aangemeld worden. De eigenaar moet ondermeer zijn naam, adres en woonplaats registreren. De gegevens van de eigenaar worden opgeslagen in de door de overheid erkende databank voor gezelschapsdieren. Met deze gegevens kunnen toezichthouders mogelijke illegale handel en fokkerij opsporen of nagaan als iemand bedrijfsmatig handelt in honden. Bij een mishandelde, verwaarloosde of achtergelaten hond is met de chip de eigenaar op te sporen. Het kabinet geeft met de maatregel gehoor aan het verzoek van veel partijen om verschillende problemen in de handel en fokkerij met honden te bestrijden.
Honden die op dit moment geen chip hebben, zijn niet verplicht gechipt te worden. Uiteraard is een chip wel verstandig in geval van vermissing. Voor katten is voorlopig geen verplichting noodzakelijk.

Wat houdt het chippen in?

Chippen is zogezegd de elektronische identificatie van je huisdier. Is je huisdier gechipt dan kun je je huisdier terugvinden als je huisdier zoekraakt. Ook kun je snel achterhalen wie ‘het baasje’ van een huisdier is wanneer je een huisdier gevonden hebt of bij je aan komt lopen. Bijna elk dier kun je laten chippen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk reptielen en schildpadden te chippen.
Het chippen van je huisdier doet de dierenarts. Deze brengt een microchip bij je hond of kat onder de huid tussen de schouderbladen in. Dit doet de dierenarts met een dikke injectienaald. De naald is 2,5 millimeter breed en 2,5 centimeter lang. Erg aangenaam is het niet, maar het is nagenoeg pijnloos.

Tarieven

Het chippen van uw hond of kat kost bij ons €30,00. Deze prijs is inclusief consult. Komt u met een pup of kitten naar de kliniek en heeft uw dier ook een enting en paspoort nodig, dan betaalt u een combiprijs van slechts €57,50.